L’Ajuntament de Vic incorpora tres cotxes elèctrics de Som Mobilitat a la flota municipal

A partir de les 3 de la tarda, aquests vehicles podran ser utilitzats per la ciutadania que prèviament s’hagi associat a la cooperativa

Fabiana Palmero, Albert Castells i David Pérez.
Fabiana Palmero, Albert Castells i David Pérez

En un nou pas per continuar avançant cap a una mobilitat més sostenible a la ciutat, l’Ajuntament de Vic s’ha associat a la cooperativa Som Mobilitat per tal de poder fer un ús compartit de tres cotxes 100% elèctrics. L’Ajuntament ha comprat un paquet d’hores d’ús dels vehicles perquè el personal municipal pugui utilitzar-los de les 8 del matí a les 3 de la tarda, mentre que la resta d’hores i els caps de setmana estaran a disposició de la ciutadania que s’associï a la cooperativa Som Mobilitat. Dos vehicles (un Renault Zoe i una Renault Kangoo) estaran aparcats al carrer Indústria, 69, a l’aparcament dels Serveis Municipals, i un altre vehicle (un Renault Zoe) es trobarà al carrer Francesc M. Masferrer, 2. En aquests dos llocs d’estacionament reservat hi ha punts de recàrrega elèctrica.

 

Amb aquest sistema de cotxe compartit es posa en pràctica la mobilitat sostenible des de molts punts de vista: es promou que els veïns i les veïnes de Vic provin els avantatges d’un cotxe elèctric, es fomenta l’hàbit de compartir cotxe entre diferents persones i evitar que cadascuna n’hagi de comprar un, es redueix el parc de vehicles de la ciutat de manera que es guanya en places d’aparcament disponibles, es paga només per les hores que s’utilitza el vehicle i la persona s’estalvia les despeses associades d’assegurança, carburant o manteniment, entre altres.

 

En la presentació que s’ha fet aquest migdia, el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, ha explicat que la incorporació de tres vehicles elèctrics a la flota municipal s’emmarca en l’adhesió de l’Ajuntament de Vic al Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia, i en els compromisos de l’Horitzó 2030, que té l’objectiu de reduir d’aquí a deu anys el 30% de gasos d’efecte hivernacle. “Hem de descarbonitzar l’economia i fer una transició energètica, reduint el CO2 i els altres gasos d’efecte hivernacle”, ha remarcat.

 

“Estem molt contents de presentar aquest projecte per completar una xarxa d’ús municipal que s’obre a la ciutadania”, ha subratllat Castells. Segons ell, la voluntat és fer una renovació progressiva de la flota de vehicles municipals i de moment s’ha posat en marxa aquesta prova de sistema compartit. Per a aquests tres vehicles, l’Ajuntament de Vic i Som Mobilitat han signat un contracte de serveis per a un any, amb modalitat de rènting.

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, ha dit que amb la incorporació d’aquests vehicles elèctrics compartits “assolim una nova fita cap a la mobilitat sostenible”. A part del personal tècnic de l’Ajuntament, podran utilitzar aquests tres cotxes qualsevol persona associada de Som Mobilitat. “Això és cap on hem d’anar, és un pas inicial que esperem que vagi avançant i creixent, perquè aspirem a crear una nova modalitat de transport, una modalitat compartida”, ha dit Palmero.

 

El representant del grup local de Vic de la cooperativa Som Mobilitat, David Pérez, ha comentat que l’objectiu és fomentar “la mobilitat a peu, en bici, en bus i, allà on no arribis, amb cotxe compartit”. Segons ell, “un cotxe compartit treu de la ciutat sis cotxes, amb la qual cosa hi ha més espai per al ciutadà, es recuperen els carrers i hi ha menys embussos”. Com a entitat associada a la Taula de Mobilitat d’Osona, “la nostra missió és tenir ciutats netes”, ha destacat Pérez.

 

Som Mobilitat fa dos anys aproximadament que es va implantar a Vic, ciutat on en l’actualitat aquesta cooperativa disposa de set vehicles de cotxe compartit, dels quals quatre els utilitza principalment la UVic-UCC. Qui vulgui fer ús d’un vehicle de Som Mobilitat només cal que es doni d’alta com a soci a la https://www.sommobilitat.coop/. A partir d’aquí podrà descarregar-se una app amb la qual podrà reservar el vehicle –amb una antelació de fins a tres mesos- i també obrir-lo. Hi ha dues tarifes, una per si s’utilitza el cotxe de forma puntual i una altra per si es fa servir en dies fixos. Les tarifes inclouen tots els serveis: pàrquing, electricitat, assegurança a tot risc, manteniment i neteja. El servei està reservat a persones majors de 22 anys.