Vic

La campanya de vigilància l’ozó troposfèric arrenca el 15 de maig

Durant la campanya, que s’allarga fins el 15 de setembre, s’intensifica el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica i l’Ajuntament de Vic n’informa diàriament a la població

 A partir del 15 de maig torna a arrencar la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric a l’aire ambient. Durant la campanya, que s’allarga fins el 15 de setembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya mesura l’ozó hora a hora i s’intensifica el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica que ha de permetre, en el supòsit que se superin determinats nivells, transmetre aquesta informació a diferents entitats a fi que es pugui informar a la població sobre quines activitats, amb caràcter preventiu, caldria evitar.

 

La campanya es concentra a la primavera i a l’estiu perquè és quan es produeixen els nivells més elevats d’ozó degut a les condicions meteorològiques que afavoreixen la formació de l’ozó troposfèric especialment  a partir de mig matí i fins al vespre.

 

Durant aquest període, el Departament de Territori i Sostenibilitat informa del pronòstic dels nivells d’ozó per el dia en curs i per l’endemà i l’Ajuntament de Vic difon aquesta informació a la ciutadania mitjançant el web, les xarxes socials, el nou panell informatiu de la plaça de l’Estació–que estarà plenament operatiu a finals de mes– i correus electrònics amb la finalitat que arribi a tota la població, especialment als col·lectius i entitats sensibles del municipi perquè rebin la informació d’autoprotecció.

 

Què és l’ozó troposfèric i quins efectes té sobre la salut de les persones?

 

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari, no és emès per cap font, sinó que és produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel trànsit i algunes indústries. Els nivells màxims d’ozó es produeixen en hores de màxima radiació i els efectes de l’ozó sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot tenir efectes corrosius sobre la vegetació.

 

Què passa quan se superen els llindars d’informació i d’alerta?

 

El llindar d’informació a la població està fixat en els 180 µg/m3 en una hora, i el llindar d’alerta a la població es dona quan s’arriba als 240 µg/m3 en una hora.

 

Quan se superen els llindars d’informació, no s’ha d’interpretar com un risc per la població en general sinó pels grups de les persones més vulnerables que han de reduir l’exercici físic intens especialment a l’exterior, i, en el cas de superar els llindars d’alerta la població general ha de reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior, i la població més vulnerable l’ha d’evitar.