S’executen els treballs de manteniment i conservació del tram urbà de la llera del Torrent de l’Esperança

L’Ajuntament de Vic rep finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua per executar els treballs de manteniment i conservació de la llera del Torrent de l’Esperança en el seu tram urbà amb l’objectiu de reduir el risc d’inundació i millorar la vegetació de ribera.

S’executen els treballs de manteniment i conservació del tram urbà de la llera del Torrent de l’Esperança.

L’Ajuntament de Vic va resultar beneficiari de la convocatòria de subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua per a l'execució d'actuacions de manteniment i conservació de lleres públiques en trams urbans. Enguany, s’ha actuat sobre el tram del torrent de l’Esperança comprès entre les vies del ferrocarril i la seva desembocadura al riu Gurri.

L’objectiu principal de l’actuació és recuperar la funcionalitat hidràulica de desguàs de la llera per reduir el risc d’inundació en episodis d’avinguda. També s’ha actuat amb l’objectiu de millorar la vegetació de ribera, eliminant espècies exòtiques invasores i potenciant la vegetació autòctona.

El treballs realitzats han consistit en la retirada d’elements que puguin obstaculitzar el pas de l’aigua, com cúmuls de troncs i branques i acumulacions de sediments.

Esperança (19).jpg  20241028_164640.jpg

Retirada de sediments acumulats a l'entrada del pont del Carrer del Sot dels Pradals

També s’ha realitzat una desbrossada i tala selectiva dels estrats arbustiu i arbori en aquells punts on poguessin suposar un obstacle, sempre intentant conservar les espècies autòctones. No s’ha actuat sobre l’estrat herbaci ja que és més flexible i no suposa problemes d’obstrucció.

Esperança 2 (25).jpg  plàtan eliminat.jpg

Eliminació d'un peu de plàtan (Platanus x hispanica) que obstaculitzava el pas de l'aigua

Pel que fa a l’eliminació d’espècies exòtiques invasores, s’ha actuat principalment sobre la canya (Arundo donax) i la falsa acàcia (Robinia pseudoacacia). Aquestes dos espècies generen un gran impacte ecològic en els ecosistemes fluvials de Vic i la seva biodiversitat. En el cas de la canya, també pot generar un augment del risc d’inundació ja que les seves tiges no són flexibles i són propenses a ser trencades i arrossegades en episodis d’avinguda, facilitant la creació de taps a la llera i el desbordament del riu.

La canya s’ha eliminat mitjançant l’extracció de la part subterrània (rizoma) amb mitjans mecànics. Els peus de falsa acàcia s’han eliminat mitjançant la mort en peu amb injecció d’herbicida.

Esperança (47).jpg  20241105_094932.jpg

Eliminació de canya (Arundo donax)

Finalment, l'actuació s’ha complementat amb treballs de plantació per afavorir el procés d’estabilització del terreny i per a millorar la qualitat ambiental en espais fàcilment recolonitzables per espècies invasores.

S’han potenciat les formacions vegetals autòctones de l’àmbit d’actuació, com són els sargars, les salzedes, les alberedes, les omedes i les freixenedes. A la franja més propera a la llera s’han prioritzat espècies amb bon comportament hidràulic, és a dir, espècies de port baix que tendeixen a generar tiges flexibles. En són exemples la sarga (Salix elaeagnos), el saulic (Salix purpurea) i el gatell (Salix atrocinerea).

20241029_170714.jpg

Treballs de plantació

El cost del conjunt de treballs ha estat de 17.783,37 €, dels quals 14.697,00 € han estat subvencionats per l'Agència Catalana de l'Aigua.