Vic avança per ser una ciutat amb residu zero
Una cinquantena de persones participen en l’activitat ‘Residu zero a casa’ que inicia la programació amb motiu de la setmana europea de prevenció de residus
Viure generant el mínim de residus a casa és possible. Esther Peñarrubia, doctora en Enginyeria Agrònoma i traductora del llibre 'Residu Zero a Casa’ de Bea Johnson, va exposar-ho ahir al vespre al Centre Cívic Sant Anna. L’activitat, organitzada per l’Ajuntament de Vic, va donar a conèixer com reduir la generació de residus en l’àmbit de la higiene personal, la neteja de la llar i la cosmètica, i es va animar a aprendre la tècnica del furoshiki per embolicar regals mitjançant un taller.
Peñarrubia va presentar al públic assistent alternatives en sabó pel cos, xampús, bastonets per les orelles o esponges de neteja que no generen pràcticament residus. En aquesta mateixa línia, en el taller de furoshiki, va ensenyar com posar a la pràctica la tècnica japonesa per embolicar regals utilitzant tela i no paper de regal per avançar cap a la minimització de residus.
Vic treballa per ser una ciutat amb residu zero
El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que aquesta xerrada i taller és una de les més destacades de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, i que aquestes accions tenen la voluntat d’anar més enllà, vinculant-ho al desplegament del Pla Local de Prevenció de Residus. “Fem passes per avançar cap a una ciutat amb residu zero”, va afirmar Castells.
Per això, el regidor de Medi Ambient va explicar que una de les primeres accions que s’emprendran en aquest sentit és la d’aplicar una instrucció interna a l’Ajuntament de Vic per reduir els plàstics d’un sol ús. Paral·lelament, des de la regidoria de Comerç s’està treballant amb Vic Comerç i els comerços del municipi per fer un pas més en la minimització de residus aprofitant la campanya de Nadal; en què es fomentaran accions per minimitzar el malbaratament alimentari i per augmentar la recollida de residu tèxtil. Com a novetat, l’embolcall dels caramels de la cavalcada de Reis tindran un embolcall compostable.
Castells va remarcar que la clau per reduir l’augment de costos en la gestió de residus és generar menys. A més, va destacar que si no reciclem no ens hi juguem només l’ecologia del planeta, sinó que és una qüestió de salut pública i fins i tot econòmica, en relació als cànons dels tractament d’aquests residus.
A Vic la setmana Europea de la Prevenció de Residus s’ha ampliat més enllà del 16 a 24 de novembre, quan se celebra a la resta d’Europa, amb diversos tallers de reparació de joguines, de bicicletes, de restauració de mobles, de cuina d’aprofitament i creació de complements amb roba usada, entre d’altres.