Vic inicia la campanya d’esporga d’arbrat d’hivern
La campanya, que durarà fins al mes de març, busca aconseguir els màxims beneficis que ens aporten els arbres a la ciutat, i reduir-ne els inconvenients
L'Ajuntament de Vic segueix treballant i avançant cap a una ciutat saludable, amb espais verds de qualitat per la ciutadania. En aquest sentit, aquesta setmana ha començat la campanya d'esporga d'arbrat d'hivern dels arbres de la ciutat.
Els treballs es realitzaran durant l'aturada vegetativa dels arbres un cop ha finalitzat la caiguda de fulles. La durada de la campanya és des de novembre fins a març aproximadament, mentre que la resta de l'any es continuen fent treballs d'esporga en verd puntuals.
Tal com explica el regidor de Medi ambient, Albert Castells, s'ha de tenir en compte que l'arbrat ha esdevingut un element essencial per adaptar les ciutats al canvi climàtic, com a reguladors de la temperatura, la humitat, la biodiversitat i el benestar i la salut de les persones. La previsió d'enguany és esporgar uns 5.000 arbres de carrers, parcs i places. Un 75% correspon a arbrat viari, i el 25% restant correspon a parcs, places i espais verds.
Manteniment de l’arbrat
La gestió de l'esporga busca aconseguir els màxims beneficis que aporten els arbres a la ciutat, i reduir-ne els inconvenients, sempre tenint en compte els principis de l'arboricultura moderna que s'apliquen a les principals ciutats del nostre país i d'Europa.
En aquest sentit, el Pla Director de Verd Urbà de Vic, avala aquests criteris i també estableix pautes de gestió de l'arbrat, més enllà de l'esporga. La planificació de la campanya es realitza tenint en compte les espècies més problemàtiques, el seu estat i el lloc on es troben, de manera que la rotació d'intervenció en alguns casos és anual, en altres, bianual i en altres es realitza cada tres o cinc anys, completant un cicle que es va repetint.
L'esporga de l'arbrat es realitza per eliminar les possibles interferències que poden generar sobre edificis i balcons, l'enllumenat, els semàfors, el pas de vehicles i vianants, sempre intentant respectar el port natural de l'arbre. També s'intervé per reduir els riscos de l'arbrat, eliminant branques seques, mortes o que presenten alguna problemàtica de seguretat o fitosanitària.