Vic acollirà una de les jornades de treball de mobilitat de la xarxa europea POLIS

Es tracta de la jornada de treball compartida entre els grups de Ciutats Petites i Mitjanes i la Plataforma i Regions, que es troben per primera vegada

És una trobada europea que vol promoure solucions per una mobilitat més sostenible.
És una trobada europea que vol promoure solucions per una mobilitat més sostenible

Vic serà l'escenari de la primera trobada de la Plataforma de Ciutats Petites i Mitjanes de POLIS i el Grup de Treball de Regions. Aquesta trobada, organitzada per la xarxa europea POLIS i amb l'Ajuntament de Vic i la Generalitat de Catalunya com a coamfitrions, té com a objectiu fomentar la cooperació entre ciutats i regions per promoure solucions de mobilitat sostenible

En els últims anys, la necessitat de promoure un desenvolupament integrat, que abasti tant l'àmbit urbà com el regional, ha esdevingut un aspecte clau en les polítiques públiques. L'augment de l'urbanització, els reptes ambientals i les disparitats econòmiques exigeixen un enfocament col·laboratiu entre els diferents nivells de governança local i regional. Aquest repte pren encara més rellevància en el context del nou Reglament TEN-T, que ha ampliat el nombre de nodes urbans a més de 400 i incorpora el concepte d'"àrees urbanes funcionals". Així, la col·laboració entre ciutats petites i mitjanes i les seves contrapartides regionals esdevé fonamental per aconseguir objectius comuns en matèria de sostenibilitat i cohesió territorial. 

El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Vic, Guillem Membrives, assegura que "és una bona oportunitat per la ciutat acollir aquest tipus de jornades. Ens permet anar coordinant el nostre model de mobilitat amb altres ciutats europees amb les mateixes casuístiques. Les jornades serviran per parlar sobre el nou model de distribució logística TEN-T, i des de Vic volem ser una veu activa des del primer moment". 

Durant les jornades es tractaran temes d'interès comú per a ciutats petites i mitjanes i les regions, sobretot, centrant-se en l'avaluació de les oportunitats i els reptes dels models de governança multinivell, el disseny i implementació de Plans de Mobilitat Urbana Sostenible d'acord amb el nou Reglament TEN-T i les interfícies urbà-rurals, combatre la dependència del vehicle privat i garantir una connectivitat territorial que eviti la divisió entre els àmbits urbà i rural. 

A més de les sessions de treball, les jornades també inclouran visites de camp i espais per fomentar l'intercanvi d'idees i la creació de xarxes entre els participants. 

Jornades POLIS

Durant els tres dies que tindrà lloc la trobada, la ciutat de Vic acollirà tallers i xerrades d'experts en mobilitat sostenible. La jornada de dimecres començarà amb una benvinguda a càrrec de l'alcalde de Vic, Albert Castells, i la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Susi López. Tot seguit, serà el torn del cap de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Sanyer, amb la sessió "De la teoria a la pràctica - PDM- Pla de Mobilitat Regional: un element d'una estratègia coordinada de mobilitat urbana" i la cap de la unitat de Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Mercè Taberna, amb la sessió "Donar suport als SMCs en el desenvolupament de PMUs i Plans de Mobilitat Rural". 

La jornada de dijous començarà amb una sessió que servirà per compartir experiències: "les SMCs i les regions uneixen forces: aprofitant al màxim els recursos existents mitjançant la cooperació local i regional per a la mobilitat sostenible". En aquesta, hi participarà el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Vic, Guillem Membrives, i la tècnica de Mobilitat de l'Ajuntament de Vic, Joana Rodríguez amb "Vic, en cooperació amb altres administracions i ciutadans"; la cap de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Sara Hernández amb "L'Estratègia Catalana de Mobilitat a Peu i el Pla Estratègic de Mobilitat i Gènere"; la cap de transport públic per carrretera de la Generalitat de Catalunya, Cristina Pou "Expres.cat connexió de bus interurbana: un exemple de col·laboració entre ciutats i la regió"; i del Cap General d'Assumptes, Dret de Mobilitat a Europa, i ministre de Transport de Baden-Württemberg, Wolf Engelbach amb "el rol de la regió en suport dels governs locals: creant sinergies i compartint recursos". Després de l'explicació d'aquests quatre casos, hi haurà una aturada per esmorzar, i posteriorment es reprendrà amb la segona part de la sessió que serà per plantejar solucions i debatre els exemples comentats. Durant la tarda es farà una visita per la ciutat per veure algunes de les iniciatives de mobilitat que ja s'han portat a terme. 

La jornada de divendres comptarà amb la sessió "Fer realitat les Zones Verdes de Vida al Mediterrani" a càrrec de Cláudia Ribeiro, responsable del desenvolupament, recerca i innovació de POLIS. A continuació, serà el torn de "Disseny i implementació de PMUs regionals i de SMCs segons la nova normativa TEN-T", on compartiran les seves experiències. L'última sessió serà "Interfícies urbanes-rurals: Combatent la dependència del cotxe i assegurant connexions a nivell regional".