Cristina Molas, Fabiana Palmero, Elisabet Franquesa, Antoni Jurjo i Joana Rodríguez

Vic engega una campanya pedagògica per promoure el bon ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal

Parelles d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana informaran a peu de carrer de com s’ha de circular per facilitar la convivència entres els diferents modes de transport sostenible

L'Ajuntament de Vic ha presentat avui una nova campanya pedagògica per fomentar el bon ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP), com poden ser els segway, els hoverboards o els monocicles elèctrics. Es tracta d’un pas més per promoure els diversos modes de transport sostenibles i la intermodalitat amb l’objectiu de continuar posicionant Vic com a ciutat saludable. En aquest sentit, es recorden els beneficis per la salut física i emocional de la mobilitat activa –anar a peu o amb bicicleta–, i la sostenible, amb un transport públic que va avançant cap a la descarbonització.

 

La regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, ha remarcat que es vol “facilitar la convivència dels diferents modes de transport sostenible” i fer pegadogia per “moure’s com cal”. “Els vehicles de mobilitat personals també són una manera de sumar-se al zero, de no contaminar i de ser respectuós amb el medi ambient”, ha recalcat.

 

 Els patinets elèctrics, un dels diferents tipus de vehicles de mobilitat personal, són un transport sostenible en auge i després que el mes de gener sortís una normativa específica que els regula, parelles d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana informaran a peu de carrer sobre “com s’ha de circular correctament i quines són les recomanacions que cal tenir en compte”, remarca la responsable d’Agents Cívics, Cristina Molas.

 

 La campanya informarà i assessorarà a totes les persones que es desplacen amb vehicles de mobilitat personal sobre quines són les normes de circulació, quins aspectes s’ha de tenir en compte i donaran consells de protecció, tant pel propi vehicle com per qui l’utilitza.

 

 Palmero ha recalcat la importància que vianants i usuaris de transport sostenible guanyin cada cop més espai a la ciutat, de manera segura, pacificada i amb detriment del transport motoritzat.

 

 Per la seva banda, la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, ha exposat que des de l’Ajuntament es continua treballant per vetllar per la seguretat i convivència de tots els modes de transports, des dels motoritzats, passant pels vehicles unipersonals fins als vianants. “S'han de complir les normes, seguir els reglaments per conviure en una ciutat amable i a la mesura humana", ha especificat Franquesa.

 

A la presentació de la campanya també hi ha assistit l’inspector en cap de la Guàrdia Urbana, Antoni Jurjo, i la tècnica de Mobilitat, Joana Rodríguez.

 

Vic, ciutat pacificada

Un dels eixos estratègics per desplegar la ciutat a la mesura humana és la millora de la qualitat ambiental i de guanyar espai per a les persones a la ciutat. Fabiana Palmero ha recordat que des de la setmana passada ja circula el nou bus híbrid i que la ciutat “disposa d'una gran xarxa de carrers que permet que la ciutadania es desplaci de forma còmoda i segura, sigui a peu, amb bicicleta o amb patinets i altres vehicles de mobilitat personal".

 

 La regidora de Mobilitat ha afegit que des de dilluns s’ha posat en marxa la nova illa de vianants del Portalet que té l’objectiu de reduir la presència de vehicles privats al centre de la ciutat i fomentar un canvi d'hàbits. “S'ha de tendir a deixar el cotxe a la trentena d'aparcaments que té la ciutat i practicar la mobilitat activa perquè és salut i benestar”, ha dit Palmero. La regidora ha afegit que s’és conscient que els canvis d'hàbits necessiten un procés d'adaptació però “estem segurs que són mesures que fomentaran el benestar i que Vic continuï sent pionera com a ciutat saludable i fomentant la intermodalitat".

 

 Properament Vic acabarà de desplegar la ciutat 30 i s’augmentaran els carrers amb velocitat limitada a 20 km/h per aconseguir una ciutat amb mobilitat més pacificada. La capital d’Osona actualment disposa de 54 quilòmetres de xarxa clicable per on poden circular bicicletes, patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal i que poden consultar en aquest plànol.

 

Com has de circular amb patinet elèctric i altres VMP?

  • Només pot anar-hi una persona.
  • Velocitat màxima de 25 km/h.
  • Cal portar timbre.
  • Només per carrils bici o carrers on circulen vehicles amb motor.
  • Obligatorietat de sotmetre’s a proves d’alcohol i drogues.
  • De nit s’ha d’anar amb llum o roba i elements reflectants.
  • Només amb seient si es té sistema d’autoequilibrat.
  • Es recomana portar casc i tenir 16 anys o més.
  • Cal respectar les normes generals de circulació.

 

Què no poden fer els patinets elèctrics i altres VMP?

  • Circular per voreres.
  • Anar per carreteres, travessies, autopistes ni autovies.
  • Fer servir el telèfon mòbil o altres sistemes de comunicació.
  • Conduir amb auriculars.

Cal recordar que la infracció d’aquesta normativa pot suposar 500 euros de multa. Pots consultar el material informatiu en aquest enllaç.

 

 Vídeos pedagògics per moure’s com cal a Vic