Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS)
El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible és l’eina per a planificar i dissenyar la mobilitat a la nostra ciutat tenint en compte tots els modes de transport: vianants, bicicletes, transport públic, vehicle privat, i també l’aparcament i la distribució urbana de mercaderies.
L’objectiu, a banda de millorar la mobilitat en si, és aconseguir un model de ciutat més sostenible, segura, accessible i saludable.
És per això, que el Pla es sotmet a un tràmit ambiental, per tal d’assegurar que la mobilitat projectada estigui alineada amb els objectius ambientals de ples i estudis d’àmbits superiors.
Un tercera part important del Pla de Mobilitat és la participació ciutadana, doncs és el ciutadà el que coneix la ciutat i el qui es mou i es mourà per ella.
Així doncs, el Pla de mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) està format per una part principal d’anàlisi i propostes de la mobilitat (Pla de mobilitat), d’un tràmit ambiental, amb una documentació que es redacta en paral·lel a la del Pla de mobilitat i, d’un procés de participació ciutadana que garanteix que el Pla s’adeqüi amb les necessitats reals de la ciutat i dels seus ciutadans.
La part d’anàlisis i propostes del PMUS s’estructura en 4 grans fases de treball, de les quals, la segons i la tercera són les que suporten el gran pes del contingut de mobilitat:
- Fase 2: anàlisis de la situació actual de tots aquest aspectes tractats per tal que serveixi de punt de partida per a planificar i dissenyar la mobilitat a la ciutat.
- Fase3: definició de les actuacions que cal desenvolupar en els propers 6 anys per a millorar la mobilitat de cada un dels modes tractats i establir el camí a seguir en els següents anys.
Precisament, el contingut d’aquestes dues fases és el que es sotmet per una banda, a la participació i validació ciutadana, i per altra banda, al tràmit ambiental.